Vydūnas’ Humanistic Philosophy - Tamošaitis, Remigijus (Problemos, 1991)
V. Bagdonavičiaus knygos „Filosofiniai Vydūno humanizmo pagrindai“ (1987 m.) recenzija. Recenzentas teigia, kad autorius, rekonstruodamas Vydūno kultūros filosofijos sistemą, nurodo psichologines, religines, teosofines ir filosofines jos susiformavimo prielaidas bei idėjinius šaltinius. Aptariama Indijos idėjų įtaka Vydūno mąstymui ir jų autentiškumo problema. Jo veikaluose daugiausia vedantiškųjų elementų, bet tai europietiškai transformuotas vedantizmas, neatitinkantis nė vienos klasikinės Vedantos krypties. Vydūno sistemoje taip pat gausu Sankhjos mokyklos struktūrinių ir terminologinių elementų. V. Bagdonavičius Vedantos pagrindų ieško ne tik bendrojoje Vydūno kultūros filosofijos ontologijoje, bet ir konkrečiose jos formose: mokslo, meno, dorovės teorijose. Autorius nuosekliai ir įtikinamai rekonstruoja estetines Vydūno pažiūras: grožis Vydūnui yra viena didžiausių vertybių, kartu su gėriu ir tiesa sklinda iš dvasinio pasaulio ir keičia, tobulina visą žmogiškąjį pasaulį, artina žmoniją prie jos teleologinio tikslo. Pateikiama kritinių pastabų dėl sanskrito terminų lotyniškosios transkripcijos, dėl trūkstamų žinių apie Vydūno ryšius su rusų teosofais.