Critical Analysis of the Philosophical Views of P. Dovydaitis - Bagdonavičius, Vacys (Problemos, 1988)
1986 m. gruodžio 8 d. Lietuvos MA Filosofijos, sociologijos ir teisės institute mokslinis bendradarbis Jonas Balčius apgynė filosofijos kandidato disertaciją „P. Dovydaičio filosofinės ir visuomeninės pažiūros (1910–1940)“. Mokslinis vadovas – prof. R. Plečkaitis, oficialieji oponentai: prof. J. Minkevičius ir doc. V. Pikutis. Disertacijoje kritiškai analizuojamos ir iš marksistinės metodologijos pozicijų vertinamos P. Dovydaičio pažiūros mokslinio pasaulio pažinimo specifikos ir patikimumo klausimais, pasaulėžiūrinės visuomeninio pobūdžio problemos, pastangos atgaivinti teleologizmą gamtos mokslų disciplinose.